Pingstkyrkan i Broby

Av | 11 augusti, 2024

År 1991 sålde Östra Göinge Pingstförsamling sin lokal Filadelfia vid Hövdingen och köpte fastigheten på Västergatan 9. Där finns idag Pingstkyrkan.

Pingstkyrkan i Broby i juni 2020. Foto: Ingela Frid.

Äldsta delen av huset, med gavel mot Västergatan, är (åtminstone till viss del) byggd av material från den gamla provinsialläkarbostaden som låg vid torget i Broby fram till cirka 1930.

Läkarbostadens fastighetsgränser vid torget utstakades 1857 och boningshuset uppfördes året efter: ”På en alns gråstensfot, uppföras af timmer med såkallat båle till 2½ tums storlek, väl sammansatt och drivet samt utvändigt förses med brädbeklädnad, som med passande färg bestrykes. Yttre taket göres slätt af granspån med homeja och bestrykes med vanlig blandning af tjära, olja och harz”.

Huset var gediget, men efter drygt 70 år ansågs det uttjänat. Broby municipalsamhälles byggnadsnämnd sammanträde den 4 oktober 1930 och beviljade bygglov för ”en doktorsbostad mitt emot gästgivaregården å gamla doktorsbostadstomten. Byggnaden skall innehålla 7 rum och kök n.b. samt 4 rum i övre våningen”. Formuleringen antyder att den gamla bostaden redan var borta. Nya läkarbostaden stod klar 1932. Den blev senare kommunens tekniska kontor och ingår fortfarande i den kommunala administrationen.

Fd provinsialläkarvillan från 1932. Foto: Ingela Frid augusti 2024.

Det är svårt att veta vilka delar av det gamla huset som flyttades. Man kan i största allmänhet anta att man har återanvänt en del av byggnadsmaterialet. Mer än så kan man inte säga utan att vara ute på djupt vatten. De båda byggnaderna skiljer sig en hel del i stil och proportioner.

Gamla provinsialläkarbostaden som fram till 1930 låg vid torget i Broby. Fotot finns i Göinge hembygdsförenings arkiv i Broby hembygdspark. Fotograf är sannolikt Pehr Johnsson.

Huset var privatbostad tills Pingstförsamlingen köpte det 1991 av Bengt Svensson, som bott där med sin familj sedan 1970-talet. Bengt Svensson drev livsmedelsbutiken Matöppet i Broby och hade nyligen blivit änkling då han sålde huset på Västergatan till pingstförsamlingen.

Fasaden från söder, innan Pingstförsamlingens övertagande och senare tillbyggnad. Fotot hämtat från Wall & Åström 1985.
Järnskylten tillverkades av studenter vid yrkeshögskolan i Kristianstad. Den satt på fasaden på Filadelfia i Knislinge, tills församlingen sålde huset 1997.

Pingstförsamlingens verksamhet från 1991 och framåt

Första tiden hade man gudstjänsterna i en sal som idag är församlingsvåning. I början av 1990-talet byggdes huset till med en stor kyrksal. Församlingsmedlemmar ställde upp med en hel del material och arbete. Allt virke skänktes av Kurt Nehlin i Östaröd, Glimåkra. Man fick det uppsågat på ett sågverk i Hästveda. Byggmästare var Hans Nilsson, också han medlem i församlingen.

Kyrkbänkarna kommer från Bergmans möbler i Lönsboda och flyttades med från Filadelfia vid Hövdingen. De har klätts om minst en gång. Armaturerna i kyrksalen kommer från en församling i Mellansverige som annonserade ut dem i tidningen Dagen.

Pingstkyrkans kyrksal från början av 1990-talet. Fotona är tagna av Ingela Frid i oktober 2022.

Av församlingens verksamhet, förutom möten och gudstjänster, kan nämnas second hand-butiken i källarvåningen som har öppet ett par gånger i veckan. Samlingsutrymmen i kyrkan upplåts bl.a. till kursverksamhet. Sommarlägret för Tjernobylbarn som Broby blivit känt för, grundades i mitten av 1990-talet av församlingsmedlemmarna Berit och Rolf Tillman. Pingstförsamlingen var huvudman för lägret de första åren och är fortfarande en av de engagerade organisationerna tillsammans med bl.a. Svenska kyrkan och ett stort antal av bygdens företagare, föreningar och privatpersoner.

/Ingela Frid, ingela@kulturhistoria.se

Källor:

Sahrling, Rune. 2005. Pingströrelsen i Skåne – historia och utveckling. Värnamo.

Tillman, Berit; Tillman, Rolf & Larsson, Annika. 2022. Tjernobylbarnen: nödropet som väckte en hel bygd. Värnamo.

Wall, Krister & Åström, Hans (red.), 1985. Byggnader och miljöer i Göingebygd. Broby, Kulturnämnden, Östra Göinge kommun. Broby.

Göinge hembygdsförenings arkiv, Broby hembygdspark.

Broby municipalsamhällets arkiv, Östra Göinge kommunarkiv, Sydarkivera.

Muntliga uppgifter: Thorwald Wämmerfors, Knislinge; Krister Wall, Knislinge; Gert Persson, Broby.