Månadsarkiv: augusti 2024

Hjärsås kyrkogård

Den äldsta delen av Hjärsås kyrkogård utgjorde en liten oregelbunden kvadrat som omgav kyrkan. En kyrkogårdsmur finns omnämnd från 1660-talet och var då murad av gråsten, kalkad och täckt med breda stenflisor. I muren fanns fyra luckor (ingångar) och en port. Kring luckorna var det målat med kimrök (färg baserat på ett fint kolpulver). Strax… Läs mer »

Hjärsås kyrka

Ett försök till närmare datering av Hjärsås kyrka är satt till 1230-talet och baseras på kyrkans blandstil med både romanska och tidiggotiska drag såsom exempelvis den spetsbågiga sydportalen. På listverk, sockel, hörnkedjor och kring fönster och dörrar är det ursprungliga teglet räfflat för att imitera huggen sten. Räfflad tegelsten finns även som dekorativt element inne… Läs mer »

Pingstkyrkan i Broby

År 1991 sålde Östra Göinge Pingstförsamling sin lokal Filadelfia vid Hövdingen och köpte fastigheten på Västergatan 9. Där finns idag Pingstkyrkan. Äldsta delen av huset, med gavel mot Västergatan, är (åtminstone till viss del) byggd av material från den gamla provinsialläkarbostaden som låg vid torget i Broby fram till cirka 1930. Läkarbostadens fastighetsgränser vid torget… Läs mer »

Knislinges andra Filadelfia

Liksom huset som inrymde Knislinges första Filadelfia, har även det andra sitt ursprung i egnahemsrörelsen. De båda husen byggdes med några decenniers mellanrum. Bilden visar ett utsnitt ur häradsekonomiska kartan upprättad 1934-38. Egnahemstomter anlades på mark som hade tillhört en av de två gårdar, som sedan skiftet hade beteckningen Knislinge 9. Det framtida Filadelfias tomt… Läs mer »

Broby gamla kyrkogård

Broby medeltida kyrkogård ligger runt kyrkan, vilken är den tredje kyrkan på samma plats. Kyrkogården, som saknar kvartersindelningar, har inget kvar av sin medeltida karaktär. Den hade ursprungligen en näst intill kvadratisk form med något rundade kanter, enligt äldre kartmaterial. En kyrkogårdsmur finns omnämnd från 1600-talet och framåt. En utvidgning av kyrkogården utfördes sannolikt kring… Läs mer »